Educație experiențială

Kurt Hahn (1886 - 1974) a fost un pionier al educației experiențiale, care a murit fericit că și-a văzut visul cu ochii.

Opera sa pedagogică este valabilă și azi, la fel cum era și cu 70 de ani în urmă. Ea trăiește în continuare sub forma filozofiei călăuzitoare a unor renumite instituții de formare a personalității: Liceul Gordounstoun din Scotia și rețeaua de școli Outward Bound din 35 de țări ale lumii.

Printre conceptele lui Hahn se numără următoarele:

- Capacitatea mintală a unui individ este susținută și dezvoltată de o bună condiție fizică.

- O persoană fără caracter nu va ajunge nici pe departe la valoarea sa maximă de om, chiar dacă va dobândi multe cunoștințe utile. De aceea programul educativ Outward Bound include și formarea caracterului și a capacității de conducere (leadership), prin implicarea tânărului în experiențe educative capabile să formeze valori morale.

- Deoarece programele Outward Bound se desfășoară în aer liber, departe de zonele locuite, participanții fac nemijlocit cunoștință cu natura și descoperă necesitatea protecției mediului ambiant.

Astfel de scopuri educative nu pot fi atinse printr-un simplu transfer verbal de cunoștințe sau idei, ca de la profesor la elev, ci se realizează cu ajutorul unor activități care includ:

1) Pregătirea fizică – deoarece orice individ poate face mai multe când are condiție fizică bună.

2) Descoperirile – Outward Bound a fost numită „școala descoperirilor”. Participanții sunt motivați să depășească limitele confortului personal, fiind puși în situații care îi solicită dincolo de siguranța experienței lor anterioare. Ei răspund acestor provocări ridicându-se la nivelul cerințelor, descoperind astfel în ei capacități și puteri mult mai mari decât cele de care se credeau în stare.

3) Expedițiile în naturăderularea după un plan prestabilit, pentru stimularea mecanismului de luare de decizii și asumarea răspunderii

3) Serviciul în folosul celorlalți, cel mai important factor din cele trei. Mottoul școlilor Outward Bound este: „Să servești, să te străduiești și să nu renunți”.

Programele Outward Bound sunt bazate pe ciclul de învăţare al lui Kolb

kolb RO

Suntem capabili de mai mult decât credem, iar dacă cineva ne face să realizăm acest lucru, niciodată nu ne vom mulțumi cu mai puțin.

(Kurt Hahn, fondatorul Outward Bound)